Thursday, July 15, 2010

PEMASARAN = PEMASARAN



Pemasaran adalah pemasaran, apa itu pemasaran?

Ramuan, rempah ratus, pembolehubah, sifir dan yang seangkatan dengannya bagi pemasaran adalah 4P’s – product, promotion, price, place. Di mana, segala jenis keputusan ahli pemasar bagi sesebuah syarikat adalah berkisar dengan 4P’s ini.

(Berikut adalah penerangan ringkas mengenai 4P’s)

Produk adalah apa yang dikeluarkan oleh sesebuah syarikat samada ianya berbentuk produk yang boleh disentuh, ataupun tidak boleh disentuh (servis). Dalam bidang pemasaran, kami mentakrifkan produk sebagai apa sahaja yang ditawarkan di pasaran. Kiranya, semua benda di dunia ini adalah perniagaan.

Promosi, rasanya ramai yang dah sedia tahu apakah itu. Promosi merupakan faktor paling penting dalam pemasaran. Ianya berkait rapat dengan Kitaran Hayat Produk (KHP) kerana setiap tahap memerlukan kaedah promosi yang berbeza – tak boleh sama!

Harga pula adalah kadar pertukaran yang ditetapkan bagi pengguna memiliki produk berkenaan. Dalam pemasaran, kaedah perletakan harga juga adalah penting dalam memainkan pemikiran pengguna – bukan menipu, tetapi secara psikologinya.

Tempat adalah penempatan atau perletakan produk berkenaan – di mana nak letak produk tu secara yang terbaik.

Bila dicampurkan keempat-empat aspek ini, maka jadilah ia yang dipanggil sebagai marketing strategy berpaksikan marketing mix.

Di tahap inilah para pemasar mula memainkan peranan penting untuk memaksimumkan keberkesanan aktiviti pemasarannya. Ditegaskan di sini, pemasaran merupakan satu bidang untuk memenuhi kehendak pengguna dan syarikat, bukannya keuntungan yang menjadi titik utamanya. Sebabnya, hanya dengan kepuasan pengguna sahaja, jualan produk akan meningkat sentiasa.

Jadi, kesemua faktor di atas perlulah diputuskan secara tepat! Untuk penerangan ringkas (yang tak berapa ringkas), saya bagi contoh je la kan, senang sikit.

Misalnya kita jual jam tangan Rolex, kita letak harga rendah. Mesti orang akan fikir, jam ni mesti jam tiruan. Itu namanya kesalahan perletakan harga. Barang berkualiti dan berprestij kena la harga mahal. Sebabnya, ada sesetengah orang yang berduit, mereka ni suka membeli barang yang mahal-mahal je. Ada pemasar, mereka memilih harga sebagai senjata utama kerana seutas jam tangan Rolex yang terjual, bersamaan dengan beribu-ribu jam tangan pasar malam yang perlu dijual untuk mendapatkan tahap keuntungan yang sama. Haa~ dalam hal ni, peranan jemana sangat penting. Dalam membentuk jenama, pemposisian imej di minda pengguna pula penting (ok, tak nak terangkan hehe).

Kalau produk dah betul, harga pun dah betul, sekali tempat pula yang salah. Tak boleh jalan juga la jawabnya. Contoh lagi, kasut Adidas dijual pada harga RM150 (dah betul dah tu antara produk dengan harga), tapi dijual di pasar malam. Ada ke orang nak beli? Mesti orang teragak-agak, betul ke ni Adidas yang asli? Disebabkan keraguan itu, makanya, tak ada la orang yang nak beli.

Macam tu juga dengan promosi. Promosi yang dijalankan mestilah berpadanan dengan tahap dalam KHP – pengenalan, pertumbuhan, matang, penurunan. Ringkasnya, kalau produk baru, pemasar gemar gunakan medium TV sebab liputannya luas. Dalam pringkat ini, misi utamanya adalah untuk memberitahu pengguna bahawa produk ni wujud di pasaran.



Untuk peringkat pertumbuhan, syarikat kena memaksimumkan aktiviti promosi mereka. Masa ni, pengguna dah ramai yang cari produk ni di pasaran. Jadinya, syarikat kena la letak banyak-banyak produknya di kedai-kedai. Kalau tak, pengguna akan membeli produk pesaing dan kesannya adalah peratusan syer pasaran syarikat akan berkurangan. Masa ni la, syarikat suka buat diskaun la, bagi barang percuma la, buat double pack la dan macam-macam lagi.

Dalam pringkat matang, syarikat cuma buat sikit-sikit je aktiviti promosi sebab ianya hanyalah untuk mengingatkan pengguna bahawa produk ni masih lagi di pasaran. Dalam peringkat penurunan pula, syarikat kena buat pertimbangan semula. Masa ni, syarikat kena memenangi semula hati pengguna atau berhentikan je la pengeluaran produk tu.

Kalau tersalah pilih strategi, tak sempat pun nak sampai ke peringkat pertumbuhan, dah kena berhentikan pengeluarannya. Kalau yang memang tepat strateginya, sampai tahap penurunan pun produk tu masih dicari, tapi kurang la. Biasanya makan masa tiga dekad baru la sampai ke tahap matang. Masa peringkat matang ni, pemasar kena la buat macam-macam pembaharuan biar produk tu masih bernyawa dan pengguna tak bosan. Sebab tu la, kita selalu tengok produk berubah bentuk la, pembungkusan la, tambah perasa ke dan macam-macam lagi.

Dalam satu journal kata, “Marketing is not a science; there is no single correct definition or approach to undertaking marketing”. Kerana, pemasaran bersifat elastik sepertimana perangai manusia yang sering berubah-ubah. Pemasaran akan ikut perubahan sikap manusia ni untuk aktiviti pemasarannya. Dalam journal yang sama kata, “the aim of marketing is to make selling superfluous. The ain is to know and to understand the customer so well…”


4 comments:

suara said...

Terbayang kuliah yg di bagi oleh lecturer pemasaran dulu...

Iliana said...

ermm..mana la tahu saya pun boleh jadi lecturer nanti kan hehe =p

Anonymous said...

[p]But, there's OTT runway appearance,Gucci Wallet to fail to get reproduction,Cheap Coach Handbags rather shows a more impressive phenomena, so all belonging to the rebirth about rut . It is always best to combine either classic colors into new haute couture designs or funky new colors to classic designs until you know how to use a combination of haute couture design and funky fresh colors properly . He or she libel so that you can currently being delivered back and forth country wide often before this is probably above it might not be across for ages and then . What makes Hermes bags and Hermes purses so popular? Hermes Outlet UK are made of only the highest quality [url=http://www.springhermeshandbags.co.uk]hermes handbags kelly uk[/url] exotic leather and lined with the very supple and softest goat skin that matches color with the outer leather . The difference of a real in the sham would be that the former does not have a handbag made from paper . You can call various other car accident attorneys to allows all your family their bits of advice everywhere over the your selected car accident [url=http://www.fashionhermesbagsuk.co.uk]hermes belts women


[/url] attorneys . In written literature, the very first mention of the purse happens in the 14th century . 00

Hermes JPG Birkin 42cm Handbag Dark coffee



Hermes Handbag - Top Grade, Mirror image Genuine leather - Togo leather made of - Double non-adjustable leather handles - Goden hardwar - Four protective feet - Internal zipper pocket and patch pocket - Leather-wrapped Hermes lock - Detachable leather bell holding two keys - Goatskin lining - Serial number inside - Made in France - Comes with:authenticity [url=http://www.springhermeshandbags.co.uk]hermes handbags outlet[/url] card,dust bag,and care booklet - Size:42cm X 18cm X 23cm

At www . To be one of many best-selling degrees of handbags, Harvey seatbelt purses usually are displayed through just about every single main travel luggage keep in the market; but, together with the cyberspace good a fabulous simply just classic technique of buying exactly what you might call for, the desire to time to yourself and then go out during the warmth and mud has fast become history at this time.[/p][p]In the case of Hermes bags and mulberry bags, they are always at the height of [url=http://www.springhermeshandbags.co.uk]hermes handbags sale

[/url] fashion so there is no need to worry that something you like will be outdated by the time you walk out of the boutique . Like me, I am very parical to Hermes . There are a legitimate couple of artisan carriers which will price tag a new rather penny . But if you have been insane on Hermes [url=http://www.springhermeshandbags.co.uk]cheap hermes handbags birkin[/url] Evelyne III and cannot find the money for the unique kinds, the
really copied replicas can be the greatest choice . Besides these bags are galvanized with gold or palladium so that they do not lose [url=http://www.springhermeshandbags.co.uk]hermes handbags birkin[/url] shine and brightness like silver material . This goes some way to explaining the cost of these purses, which are hand made in [url=http://www.fashionhermesbagsuk.co.uk]hermes purse[/url] France . It is just today that some paparazzi spotted her and took a series of pictures . The standard parameters of these bags are extremely strict that from amounts of bags manufactured, only few bags pass the standard test to be removed on the market.[/p]

Anonymous said...

If you desire to take much from this post then you have to apply such methods to your won web site.


Stop by my website; how much should i weigh