Wednesday, December 17, 2008

BEAUTY OF MATHEMATICS

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888

Brilliant, isn't it?

And look at this symmetry:

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111 = 12345678987654321

Now, take a look at this...


From a strictly mathematical viewpoint:

What Equals 100%?
What does it mean to give MORE than 100%?

Ever wonder about those people who say they are giving more than 100%?

We have all been in situations where someone wants you to
GIVE OVER 100%.

How about ACHIEVING 101%?

What equals 100% in life?

Here's a little mathematical formula that might help
answer these questions:

If:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Is represented as:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

If:

H-A-R-D-W-O- R- K

8+1+18+4+23+ 15+18+11 = 98%

And:

K-N-O-W-L-E- D-G-E

11+14+15+23+ 12+5+4+7+ 5 = 96%

But:

A-T-T-I-T-U- D-E

1+20+20+9+20+ 21+4+5 = 100%

THEN, look how far the love of God will take you:

L-O-V-E-O-F- G-O-D

12+15+22+5+15+ 6+7+15+4 = 101%

Therefore, one can conclude with mathematical certainty that:

While Hard Work and Knowledge will get you close, and Attitude will
get you there, It's the Love of God that will put you over the top!

It's up to you if you share this with your friends & loved ones just
the way I did..

Just a little sharing info from me (^_^)


p/s :"Mereka yang bermujahadah seringkali menangis lemah disisi Allah. Tetapi Allah menguatkan dia disisi manusia. Berbahagialah hati, berjuanglah kerana Allah walaupun payah kerana itu jalan hidayah dan jalan menuju ke syurga. Insyaallah.."

22 comments:

BurungBelatuk said...

thats are real beauty...nice info anyway...kalu rajin p korek lagi...aku ske pasal natural beauty macam nih...

faqiha said...

mmg lawa :)

Suka Bebel said...

very good info nih.da penah baca tapi terlupa.hehe...anyway thanx for your wishes and gift.nanti aku paste baik baik kat blog aku k?

sultan said...

woi... banyaknye nombor. haha...

mmg betol. ape2 pun kite kena kembali pada-Nya...

e-leeyana said...

burung belatuk : ini pun hasil penjelajahan di ladang web. terjumpa, tertarik dan terletak pula di blog sendiri hehehe..insyaallah kalau terjumpa lagi akan dikongsikan

e-leeyana said...

faqiha : banyak benda yang tercipta di dunia ini sebenarnya berkesinambungan kan. antara sedar atau tidak je

e-leeyana said...

suka bebel : selamat pengantin baru!!!! (^_^)

ni kira revisi ilmu lepas la ye..tampal jangan tak tampal huhu

e-leeyana said...

sultan : itulah satu hubungan yang terindah kan..jadi, saya turut merumuskan bahawa ianya 'berkadar terus' hehehe...

p/s : cedok dari entri hang rumusan tu..nak letak yang lompat kijang tak sesuai..

Akmal said...

Nombor ni memang menarik. Sebab tu dulu saya hampir2 ambik course math study :D

warungkampung said...

kalaulah matematik di sekolah dulu sentiasa selawa ini,mungkin bidang saya skrang matematik agaknya...haha

e-leeyana said...

akmal : haha..saya ni lemah matematik. dengan ada formula secantik ini, boleh la bagi semangat sikit (^_^)

e-leeyana said...

warungkampung : tau takpe. kalaulah formula ni dijumpai waktu sekolah dulu, mesti sekarang ni belajar math macam makan kacang ngan ngin je.

asadulqalb said...

setuju2 ngan warungkampung.

pernah ada cikgu bagitau camni

math = mad
add math = add mad (tambah gila)

betul atau tidak?fikirkan..huhu

Terkenang cikgu add math sekolah dulu.Mengajar dengan penuh sifat keibuan.Dengar cerita menjadi profesor di salah sebuah universiti di Yaman kerana mengikut suami ke sana.

BalQis said...

Fuh...

Terus saya merindui math, huhu...

Teringat cikgu add math yang tak pernah mengalah mengajar, walaupun sy tak berapa paham berkali2 dia relax jer, malah carikan jalan yang lebih mudah untuk saya faham...

Apa pun sesiapa yang mereka formulasi ini, mmgs eorang yang genius!! hehe, kan? kan?

e-leeyana said...

asadulqalb : wahhh~ nampaknya ramai pula yang merindui zaman sekolah ya..persamaan kamu itu sangat merbahaya nampaknya hehe..

p/s : cikgu add math saya dulu pun macam tu..nasib baik beliau tak ke Yaman, jadi setiap tahun boleh datang raya (dapat duit raya tuuu~ hehe)

e-leeyana said...

balqis : yup, mesti sangat genius yang menemui formula ini kan..agaknya baru ke dah lama (zaman dahulu kala) lagi?

p/s : lagi sorang rindukan cikgu math hehe (^_^)

Syahidah said...

Wah~Cikgu Pasli..Cikgu Pasli..hehe..Maaf lari topik!

AsadulQalb said...

huhu..tula..dan dan time ni semua orang nak ingat Cikgu Math.

Tapi apa salahnya kan..hihi

TheDreamer said...

Salam,
Thanks for the info.Very interesting indeed. :)
Terase banyak sangat ilmu yang belum kite(manusia) terokai.Numbers are amazing isnt it?

e-leeyana said...

syahidah : hehe..takpe, saya buka untuk sesi jejak kasih..

e-leeyana said...

asadulqalb : ya tepat sekali. ala-ala memperingati zaman silam la juga kan..harap-harap tak lupa diri dan inilah tanda kita menghargai bila jasa tu dikenang sampai akhir hayat..

e-leeyana said...

the dreamer : yup, nombor memang menarik, tapi saya ni kurang sikit dengan subjek math..menarik tapi susah..'sharing is caring' (^_^)