Tuesday, September 16, 2008

KETANDUSAN BERAGAMA

satu kemasan ringkas untuk sama-sama saya kongsikan di sini. pernah satu ketika dahulu saya hampir menyisihkan agama dalam bertindak. saya lupa diri saya siapa. namun, Allah swt itu masih menyayangi diri ini....alhamdulillah....ditarik-Nya kembali ke pangkuan ajaran agama. dikurniakan-Nya sahabat handai yang teguh pendiriannya untuk meniup sedikit kekuatan pegangan kepada saya. saya melihat, meniliti dan mempelajari cara kehidupan menyanjung agama dalam setiap perincian kelakuan.

terfikir saya...sedangkan umat Islam yang lain berusaha mencari tempat untuk menunaikan solat di jalanan keranan tiadanya masjid, membawa tafsir al-Quran ke sana sini, mengaji al-Quran walaupun di angkasa, menunaikan solat di angkasa dan banyak lagi. ini membuatkan saya berasa terlalu sayu di hati dan bertanya, "di mana saya?" sehinggakan terlalu leka untuk semua itu.

mengenali kalian seumpama satu anugerah yang telah menarikku kembali ke jalan kebenaran. dan apabila saya telah menyedarinya, bertambah sayu di hati berganda-ganda lebihnya. kerana hanya mampu melihat tetapi tidak mampu bertindak pabila melihat umat Islam yang lainnya bersahur tetapi tidak menunaikan solat subuh, berbuka sehingga melepasi waktu magrib, berpuasa tetapi tidak beramal untuk-Nya, mengucap kalimah syahadah tetapi kosong hatinya, melintasi masjid tetapi tidak singgah untuk memasukinya...

rupanya...inilah perasaan apabila kita menyayangi agama. pilu rasanya apabila kita tidak dapat menegur. hanya mampu merintih merenungkannya. wahai sahabat-sahabatku, terima kasih kerana telah mengajar saya erti keindahan sebuah kehidupan yang sebenarnya...

19 comments:

Liyun Collection's said...

Assalamualaikum
terima kasih kerana melawat blog lawakbabas

anyway, bytheway, railway, aku dah masukkan u punya link blog.. so kalau ada masa lawat2 lah blog aku yang tak seindah kabar dari rupa itu..

Alhamdulillah.. manusia insan yang lemah.. so kita kena buang itu lemah laa... pelan-pelan.. sama-sama la kita mendekatkan diri padanya.. indah hidup kita..

fabaliosa said...

I had almost similar experience, when encountered those brothers & sisters practically freezing when they're performing solah on a snow field.. that's when the khauf hakam came in handy..

SangPelangi said...

Pasti Iliana ingat lagi pepatah ini.
Berkawanlah dengan penjual wangian, untuk tempias harum bauan.
Jangan berkawan dengan tukang besi, kelak terkena percikan api.

Sebaik-baik manusia, bukan untuk dipergunakan, tapi adalah saling memanfaatkan. Lihat sekelilingmu, dan berilah manfaat pada mereka.

Iliana mesti sayangkan kawan kamu, bukan?

e-leeyana said...

thanks back 4 viewing my blog...to both my new friends...aishhh ckp bi plk ni...

actly, this is the cries from my heart...when we are not able to do anything to towards the betterment...i juz feel nothing...how weak am i...

e-leeyana said...

sang pelangi : syg...terlalu syg sampaikan sy merintih kesedihan...sy xthu nk watpe sbnrnya...ble tgk rakan yg bersahur sehingga melewati azan (pastinya x sah puasa dia)...kemudian terus tidur kembali x solat subuh...byk yg ingin sy lafazkan...tp sy blum cukup berdaya utk itu...

yatie said...

yana...kdg2 ko tu xberani bersuara...apalah slh nya klo ko tegur die...ko slalu cmni..terlalu memikirkan hati org lain dr dri sndri...ko sggup menangs dlu ble aku tnye knp ko wat cmtu, ko cme ckp "asl dia bahagia"...

mse sek dlu ko dlantik jd presiden pengakap...sbb apa? sbb cikgu nmpk kemampuan ko...yakin la ko blh wat ye...

ema said...

hai hai hai...akhirnya jumpa gak blog ko...hummm bce cte ko ni kn...syahdu rasenye..yana, ape kate ko perlahan-lahan tegur dia...tp nk tgur sgt pn bhaye gak ekh..tkt die kck ati...hummm xpe2...ape pn byk kn la doa tok insan2 tersebut

agama jika diamalkan mmg mendamaikan...ada 1001 ketenangan disebaliknya...

Hafizan said...

cube la mendekati "org2" tu dgn lembut.kenali character mereka.tegur la dgn cara yg sesuai.igt mcm sy kate kat blog sang pelangi dulu.ade 3 care nk hadapi kemungkaran.1st mengunakan tangan,itu tak bermaksud kite pukul die.tp kite guna kn kuasa yg ade utk cegah kemungkaran tu.2nd,kalo tak mampu kite gune mulut.iaitu mengunakan kata2.nasihat la baik2 mereka tu.3rd,kalo btul2 tak mampu bencilah perbuatan tersebut dlm hati.itu lah selemah2 iman. hope iliyana dpt menghadapinya dgn tabah dan berani.

SangPelangi said...

Sangat agree dengan pendapat Yatie. Terima kasih Yatie kerana memberi perangsang pada sahabatmu ini.
Musuhnya sekarang adalah diri kamu sendiri.
Ramadan tinggal 12 hari bertemu hujung. Ayuh, Iliana. Jangan biarkan ia berlalu, sedang kawan masih begitu.

e-leeyana said...

yati : yg tu lain...ble aku da dberi kuasa, aku mampu bersuara...walaupun pengikutnya beratus2...tp yg ni lain...bkn mudah nk tegur org sembarangan...mmg aku tkt die terluka...

apa pn sedang di usahakan...apa yg sy da wat skrg sy soh die bce blog sy...harap2 die fhm apa yg cuba sy sampaikan....tp mmg susah hati...sangat....

musuh diri sndri??? errrr...mmg pn kot...sbb sy msh xberani lg...sy pnah tegur dlu (org lain)...lastly dia tanya blek, 'ko sape nk tegur2 aku?'....ayat tu....mmg tajam mcm pisau rasanya...niat kte baik tp xdihargai....sedih2...

e-leeyana said...

fizan...taip kt blog ni...blh kre sy da amk tindakan menegur gne tangan x agknye???

musz said...

uiiii....sume org pn pernah wat kesilapan kn...tp ko dh diselamatkan...jgn smpi berulang lg...

pape pn, tgk mcm ramai plk yg desak ko huhu...aku ym dgn ko aritu psl ni....ksian plk aku tgk ble ko ala2 blurr gtu...

cmni la...ko tenangkan dri dlu...doa byk2...ingat x dlu ustzh ajar bce 'ya latiff' byk2 tok lembutkn ati org...amalkan...ble ko da sedia ko tegur la perlahan2...cumanya, klo blh sblm tu kaji sket dlu...jgn main booo je...risiko tu ttp ada...biase la tu...aku doakan ko k....jgn risau2 sgt...ko tu bkn sehat sgt pn...kang xraye plak...

yatie said...

yana...dngr cte korg ym ekh mlm smlm psl hal ni...sowi ar aku xde kt rmh xdpt ym skali...so, ape conclusion nye? btol ckp muzs...jgn desak sgt...sediakan dri tu dlu...pape pn, yakin k...klo hanya dsebabkn ko xberani bersuara, mari la same2 cr ikhtiar cre lain plak ye...hehe...nk menarik org ke arah kebenaran mmg byk cbrnnya...sabo k

y4ku24 said...

Nabi saw menegur secara hikmah. Dan tidak sesenang itu kita boleh beri satu cara penyelesaian untuk selesaikan semua masalah. Cuma bagi saya,antara yang paling penting ialah,kita perlu rapat dengan dia.Dengan harapan apabila kita menegurnya,dia menerimanya sebagai concern rakan,bukan sebagai orang yang nak jaga tepi kain orang.
Seek first to understand, to be understood. Manalah tahu, memang sebenarnya dia pun tidak tahu ianya salah.

Membuat blog yang berbentuk 'ringan' tetapi dalam masa yang sama mengingatkan rakan2 tentang agama is a good start.Teruskan usaha anda!

(peringat kepada diri sendiri jua)

e-leeyana said...

salam...

musz : aku sehat je la...mane ade sakit...nope...aku xterase pn sume nga push aku...

hummm...stlh berfikir n menunasabah dri mlm td...n pas ym dgn sume2 tu...akhirnya sy da dpt 1 jln penyelesaian mudah n harap2 x sakitkn 'org tu'...

btol la kata sang pelangi, ramadhan hanya tggl berapa hr je lg...tolak terikh sy blek kg, b'+ singkat mse yg sy ade....jd, xpe la...b'korban sikit utk org2 sekitar sy ni...

sy x tgur...cuma bertanya ttg apa yg dia fhm n pasni, sy akn jd 'mak angkat' die hehehe...pastikan die xbgun lewat tok sahur..tp ttg solat tu, xberani la sy nk tgur...utk hari ni, alhamdulilah berjaya...

hepinyeeeeeee (^_^)

Hafizan said...

jawab kpd pertanyaan e-leeyana:
bg sy menulis blog umpama no 2 iaitu menghalang kemungkaran mengunakan kata2.cuma kata2 itu ditafsirkan dlm bentuk penulisan..tahniah kerana berjaya menasihati kwn anda itu dgn cara yg selamat.teruskn usaha..

e-leeyana said...

owh...ye ke...hummm...thanks gak tok sume g prihatin...berkat doa n sokongan kamu semua gak ni...sy akan teruskan usaha...chayok! chayok!

SangPelangi said...

Wah, blog juga dijadikan tempat kumpul kekuatan dan semangat. Semangat "adik beradik" sebeginilah yang didamba di alam blog. Semoga kalian yang saling membantu ini, sama-sama mendapat balasanNya. Amin..
(aih, aku plak yang dah macam tuan rumah..haha..)

e-leeyana said...

isk...penceroboh adalah dilarang sama sekali ngeh ngeh ngeh...

terima kasih sekali lagi